A Pecha Kucháról

20×20 20h20 – Pecha Kucha Night a KÉK-ben

A Pecha Kucha Night keretein belül a KÉK – Kortárs Építészeti Központ lehetőséget nyújt építészeknek, designereknek és művészeknek, hogy bemutassák a munkájukat. Lehet ez egy megvalósult épület vagy egy terv, egy berendezési tárgy vagy egy installáció, egy esemény vagy egy kreatív ötlet… bármi, amit meg akarsz osztani a világgal.

Mi az a Pecha Kucha Night?

A Pecha Kucha Night ötletgazdája a tokiói székhelyű Klein Dytham architecture. Astrid Klein és Mark Dytham találta ki 2003-ban, hogy legyen egy nyitott fórum, ahol fiatal tervezők találkozhatnak és széles közönség előtt bemutatkozhatnak (és hogy az akkor nyílt tokiói SuperDeluxe kulturális intézménybe minél több látogatót vonzanak).

Mint tudjuk, sok építész kezéhez könnyen odaragad a mikrofon és órákig képes beszélni. Erre a problémára a megoldás kulcsa a Pecha Kucha – amennyire egyszerű, olyan nagyszerű – szabályában van: minden előadó 20 képet vetíthet, mindegyiket 20-20 másodpercig. Tehát minden előadó összesen 6 perc 40 másodperccel gazdálkodhat, utána jön a következő. Ezáltal lényegre törő, pörgős előadásokat láthatunk-hallhatunk, az érdeklődés nem hanyatlik alább, ráadásul több ember juthat szóhoz.

Pecha Kucha (fecseg-locsog, japánul) sikerét az okozta, hogy igény van olyan fórumra, ahol bárki bemutathatja a munkáját, és ehhez nem kell galériát bérelnie vagy a lapszerkesztők kegyeit keresni. Az oldott hangulatú Pecha Kucha esték receptje olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy Tokió után világszerte több tucatnyi nagyvárosban kezdtek hasonló rendezvényeket szervezni. Mint mi most Budapesten…

Bővebb információért látogasd meg a Pecha Kucha nemzetközi honlapját.

Az aktuális időpontokat lásd itt.

Az eseményeinken fényképet készítünk a tömegről a rendezvény promotálása céljából. Ezen képekkel nem fogunk visszaélni. A belépőjegy megvásárlásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy szerepelhetnek a képeken.

Cikkek

Hírdetés

A Pecha Kucháról” bejegyzéshez ozzászólás

Hozzászólások lezárva