Pecha Kucha Night Budapest vol.55 Special Edition KiBu10 Alumni

A Pecha Kucha Night Special Edition vol.55 a Kitchen Budapest 10 éves szülinapi sorozatának (íííííííííí) egyik állomása.

A Pecha Kucha (fecseg-locsog, japánul) a koncentrált ismeretközvetítés világszerte elterjedt formátuma. A meghívott előadók 20 képkocka x 20 másodperc sebességgel ismertetik munkájukat a közönséggel. A PKN következő különkiadásában egykori Kibuisták beszélnek mostani érdeklődésükről – ez egy érdekes mix lesz a klímaválságtól a VR billentyűzeten át az érzékeny festményekig. Nálunk kezdték, megnézzük, most hova jutottak és mit képviselnek. Az Alumni előadások két turnusa között sokéves nemzetközi partnerünk, Martijn de Waal holland kutató előadása következik 30 percben.

Lineup:
20:00 – 20:15 köszöntők: Christopher Mattheisen (CEO, Magyar Telekom), Somlai-Fischer Ádám (Principal Artist and Co-Founder, Prezi), Varga Judit (ügyvezető igazgató, KiBu)

20:15 – Pecha Kucha Night I. etap 6’40” x talk
1, Bujdosó Attila (építész, kutató, kulturális bróker)
2, Gina Hara (művészeti vezető, Technoculture, Art and Games Research Centre, Montreal, Canada)
3, Hajdu Gáspár (A/VRCHITECT, XORXOR alapítója)
4, Gálik Györgyi (innovation designer, Ph.D., Innovation Design Engineering, Royal College of Art és design kutató @Future Cities Catapult), London, UK

20:45 – Keynote 30′
Martijn de Waal (NL), Researcher Urban Media & Citizen Empowerment (Hogeschool van Amsterdam), co-founder of The Mobile City

21:15 – 21:45
Szünet

21:45- Pecha Kucha Night II. etap 6’40” x talk
5, Feles Dániel (terméktervező)
6, Boros Judit (designer, kutató)
7, Ravasz Jonathan (designer, Unity fejlesztő)
8, Sztojánovits Andrea (digitális művész) & Varga Domonkos (MTA SZTAKI) matematikus
9, Ferenczi Bálint (UX designer)

22:30 zárás

moderátorok: Pistyur Veronika (Bridge Budapest), Balázs Bálint (KÉK, Pecha Kucha Budapest)

A RENDEZVÉNY INGYENES.

17310238_10155127008487020_7446679621344884672_o

Témák:

🎈Bujdosó Attila
Bujdosó Attila arról fog beszélni, hogy építészként hogyan jutott el oda, hogy a Kitchen Budapestben új média- és kreatív kollaborációs projekteken dolgozzon, illetve társadalmi együttműködési formátumokkal foglalkozzon. Ennek egyik első lépése az általa szerkesztett Social Design Cookbook, illetve az ebben a könyvben bemutatott Social Design Canvas, amely társadalmi kezdeményezések (folyamatok, rendszerek) tervezését (elemzését) segíti.

🎈Gina Hara: Geek Women
Annak ellenére, hogy a geek kultúra (tech, játékok, képregények, rajongói kultúra) az utóbbi időben jelentős kulturális tőkére tett szert, kevés figyelem irányul azokra a nőkre, akik napi szinten ennek a kultúrának keretein belül mozognak. Gina Hara kutatása ezt a szürke zónát szólítja meg azáltal, hogy beleveti magát a professzionális gamerek, cute öltözetek, álnevek és halálos fenyegetések világába. Előadásában a nők globális és személyes történeteit tárja fel ebben az újonnan feltalált közösségben, a kizárás szülte közönyről ugyanúgy mint a a geek identitással való küzdelmeikről.

🎈Hajdu Gáspár: Digitális skiccek
Programozott látvány, kódolt vizuál: a kreatív technológiai skiccelés előnyei és fájdalmai

🎈Gálik Györgyi: Solarpunk – Önkéntes társadalmi változás
AZ ELŐADÁS NYELVE ANGOL
Hogyan tudjuk megváltoztatni a szocio-ökológiai rendszereket és közösségi viszonyunkat ezekhez a rendszerekhez? Mik a legfontosabb politikai és ipari narratívák az olyan láthatatlan környezeti szennyeződésekkel kapcsolatban mint a légszennyezés, radioaktív sugárzás és városi hőhullámok? Ha megváltoztatjuk ezeket a narratívákat esélyünk lehet elindulni egy alacsonyabb szén-dioxid-kibocsájtású életmód irányába és enyhíteni a klímaváltozás jelen és jövőbeli hatásait.

🚩Martijn de Waal (NL): A hackelhető város
AZ ELŐADÁS NYELVE ANGOL
Az elmúlt évtizedben a média labokban világszerte egy új típusú hacker kultúra jelent meg, ami a technológiák közösség javára történő, játékos birtokbavételét jelenti. A közelmúltban ez a hacker etika a városi design egy teljesen új területén kezdett kibontakozni. Az előadás során Martijn de Waal nemzetközi példák vizsgálatán keresztül ismerteti, hogyan lehet a városok tervezési folyamatait a digitális média felhasználásával „meghackelni”, és ezáltal a várostervezést egy közösségi városcsinálássá formálni.

🎈Feles Dániel
Dani legfrissebb projektje egy olyan játékélmény, amely során egy madárrajjal kell vándorolni és kisebb feladatokat megoldani.

🎈Boros Judit
Terméktervezésből a szolgáltatástervezésbe; stratégiaalkotás design eszközökkel és kísérleti gondolkodással

🎈Ravasz Jonathan: Virtuális valóság-tervezés
A virtuális valóság élmények tervezéséhez jelenleg kevés design módszertan és mintázat áll rendelkezésünkre. Új szabványok felállítása szükséges gyors ütemben, hogy a technológiát az innováció élvonalában lehessen tartani.

🎈Sztojánovits Andrea (AVOI) digitális művész – Varga Domonkos (MTA SZTAKI) matematikus
Egy tájban sétálunk, ahol a valós és virtuális rétegek fúziója egy festmény közvetítő rétegén keresztül láthatóvá válik, a festmény érzékeny felületén bekövetkező stimulusokat mélytanuló algoritmusok irányítják. A projekt két művész Köves Éva festőművész, Sztojánovits Andrea digitális művész és Varga Domonkos matematikus közös munkája.

🎈Ferenczi Bálint
„Bő egy éve kezdtünk el a Buster Keaton (UK) zenekarral együtt dolgozni, a koncertjeikre csinálok audió reaktív vizuálokat. Ez a fulltime UX tervezés és kutatás mellett egy remek szabadidős tevékenység. Arról fogok beszélni, hogy alakult ez az együttműködés és mit tanultam menet közben.”

A Pecha Kucha egy olyan előadóest, amelyen fiatal tervezők, alkotók, művészek találkozhatnak, mutatkozhatnak be egymásnak és az érdeklődőknek. Az ötlet Tokióból indult világhódító útjára és ma már több mint kilencszáz városban tartanak locsi-fecsi esteket a finn Rovaniemitől egészen az amerikai Kansas City-ig. A programsorozat egyes állomásain olyan építészeti, urbanisztikai projektek, technikai innovációk és kreatív ötletek hallhatóak, melyek kicsivel jobbá, élhetőbbé és nem utolsósorban érdekesebbé teszik környezetünket.

A Pecha Kucha estek magyarországi megvalósítója a Kortárs Építészeti Központ.

Web: www.kibu10.huhttps://pechakucha.hu/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s