Pecha Kucha Night Budapest vol.51 Special Edition on Open Design

Érdekel az open design? Szeretnéd megtudni, hogy hogyan válhat a design tárgyakat fogyasztó nagyközönség proaktív alkotóvá és gyártóvá? A XXI. században a sharing economy és az open design társadalmi szerepe megkérdőjelezhetetlenné kezd válni, hiszen a rohamosan terjedő open source nyújtotta szolgáltatásokat egyre többen használják. A Design Hét Budapest fesztivál utolsó napján, Pecha Kucha szabályok szerint, ezekről a projektekről bővebben is hallhattok!

A közösségi szemléletű open design mozgalom a tudásmegosztás új formája. Az ökológiai, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében az alkotók eddig exkluzív tudása az Internet segítségével közkinccsé válik, s így létrejön egy kreatív online közösség. Az ingyenesség, az ajándékozás gesztusa megkérdőjelezi a fogyasztói társadalom gazdasági alapjait, vagyis az új ipari forradalom korában a jelenlegitől gyökeresen eltérő gazdasági modellben gondolkodnak az open design aktivistái. Az eddig passzív fogyasztók proaktívvá, s gyakran maker-ekké, alkotókká válnak, szükségleteikre maguk teremtve meg az igazi jól-létet hozó válaszokat. Az open design projektekben a fogyasztás helyett az együttműködésre és a megosztásra helyeződik a hangsúly.
A Pecha Kucha speciális kiadásában a KÉK és Halasi Rita Mária designszakértő-kurátor úttörő hazai open design kezdeményezéseket gyűjtött egy csokorba. Az open architecture szemlélettel született első magyar háztervtől, a letölthető bútorokon át a gyerekkéz protézisekig, valamint az open design jogi vonatkozásáig sok mindenről esik majd szó a Design Hét utolsó estéjén.

A Pecha Kucha olyan nyílt fórum, amelyen fiatal tervezők, alkotók, művészek találkozhatnak, mutatkozhatnak be egymásnak és az érdeklődőknek. Az ötlet Tokióból indult világhódító útjára és ma már több mint nyolcszáz városban tartanak locsi-fecsi esteket a finn Rovaniemitől egészen az amerikai Kansas City-ig. Az este folyamán többek között terítékre kerülnek építészeti, képzőművészeti, közösségi projektek, technikai innovációk és kreatív ötletek, amelyek kicsivel jobbá, élhetőbbé és nem utolsó sorban érdekesebbé teszik környezetünket.
A szabály pedig egységes a Föld bármely pontján: minden előadó 20 képet vetíthet egyenként 20 másodpercig – így a pörgés és a remek hangulat garantált!

A Pecha Kucha estek magyarországi szervezője 2006 óta a Kortárs Építészeti Központ (KÉK). A KÉK célja, hogy megteremtse a városról való közös gondolkodás és vita nyílt fórumait, és a széleskörű nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tegye az építészet, városfejlesztés kortárs kérdéseit. Így független és nyitott kulturális központként mindig nagy örömmel állnak az esemény mögé.


Belépő, amit az esemény előtt a helyszínen lehet megvásárolni:
Felnőtt – 1.500 Ft; Diák – 1.000 Ft

Előadóink open design témában:
Halasi Rita Mária – De mi is az az open design?
Ollé Gellért – MOME Download design projekt
Szerencsés Rita – MOME EcoLab Projekt
Hatvani Ádám és Dékány Tibor (Sporaarchitects) – Paper Houses
Dobi Dóra – E-nabling the future projekt
Gyenge Anikó – CC licenc
Bujdosó Attila – Social Design Cookbook

Képek az eseményről ITT

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s