Pecha Kucha Night Budapest vol.19

Mi más lehetett volna jobb alkalom arra, hogy építészek és designerek egymás mellett mutassák be legfrissebb munkáikat, mint a KÉK és a WAMP közös Locsi-Fecsi estéje, a tizenkilencedik budapesti Pecha Kucha Night!

A Design heti eseményen több mint 450 (!) érdeklődő gyűlt össze a Merlinben, ami miatt a beléptetéssel kisebb fennakadások voltak. Mindettől függetlenül az első előadó, Győri Attila már zsúfolásig megtelt nézőtér előtt mutatta be az ASUS design kollekciójába tartozó laptopjait. Mi több, az előtérben meg is lehetett tapogatni Karim Rashid által tervezett Eee PC netbook rózsaszín és fekete egyedeit. Utána Jean Bocabeille, David Trottin és Nicolas Ziesel ismertették a FRENCHTOUCH kollektíva munkásságát. Építészként könyvkiadással is foglalkoznak, ők jegyzik az Optimistic Architecture Yearbook sorozatot. Püspök Balázs designer széles területen mozog, ezt a bemutatott munkái is bizonyítják: ergonómiai gyerekszék, kézi erővel feltölthető LED-lámpa, és egy autógyártó cég számára készített interaktív installáció. Dora Abodi divattervező 2009-ben alapította meg saját brandjét, előadásában az ezzel kapcsolatos marketing kommunikációról számolt be.

Dora után következett az este alighanem legszenzációsabb előadója, Ligetvári István, aki a dabasi Trafik Kortárs Művészeti Pont megálmodója, kitalálója, szervezője, önkéntese. Az eredetileg 1977-ben, Ries Zoltán tervei alapján megépült kis trafiképület a 2000-es évekre funkcióját vesztette, alig sikerült megmenteni a lebontástól. Végül Ligetvári István, Balog Ádám és Póra Csaba tervei alapján, a helyiek összefogásával sikerült az épületet feújítani. Ligetvári István elmondása szerint már nem sokat kell várni arra, hogy a trafikba megálmodott képzőművészeti kiállítóhely is beindulhasson. A dabasi építész előadását a közönség fergeteges, szűnni nem akaró tapssal jutalmazta, amely legalább annyira szólt a Trafiknak, mint István remek előadási stílusának.

Annelys de Vet, holland tervezőgrafikus a grafikusok (és tágabb értelemben a tervezők) társadalmi és politikai felelősségét hangsúlyozta előadásában. Jelenléte egyben felhívás is volt Magyarország szubjektív atlaszának elkészítéséhez, amelyet a Kitchen Budapest meghívására, harminc magyar társalkotóval közösen fog elkészíteni november végén.

A szünet után Wesselényi-Garay Andor a Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjában bemutatott BorderLINE Architecture installációt ismertette Bujnovszky Tamás fényképeit segítségül hívva.  Balogh Szonja és Fehér József bemutatkozásának az adott aktualitást, hogy FEHER divatkollekciójuk a Helsinki Design Weeken is kiállításra került. A budapesti Pecha Kuchák történetében nem fordult még elő korábban, hogy egy előadó többször is színpadra lép egy este… pláne nem három! Francia vendégeink ezúttal nem szakmai-közéleti szerepvállalásukról vagy könyveikről, hanem megvalósult épületeikről beszéltek. (Jean Bocabeille: BP architectures, David Trottin: PERIPHERIQUES, Nicolas Ziesel: KOZ)

Szintén megjárta Helsinkit a WAMP-pal Büi Szilveszter, aki saját gyermekének készített egyedi bölcsőt; amelyből  később – az érdeklődés nyomására – termék lett. Az estét Pongrácz Farkas előadása zárta, aki Plümó –Neked– névre hallgató, tulajdonképpen egyszerűen hajtogatott, mégis izgalmas formaiságú lámpáival hódít meg lakásbelsőket, kávézókat és kiállítótereket.

Az elóadások után DJ Wondawulf és Dublic zenélt.

Hely, idő:

Időpont: 2010. október 5. 20h20 Érkezz korán, hogy legyen helyed!

Helyszín: Merlin 1052 Budapest V. Gerlóczy utca 4.

Belépőjegy: 1200 Ft

Előadóink voltak:

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s